1 / 6
Interior rendering of Turning Leafs new offices.
⇩ Turning Leaf Offices @ 565 Roseberry.
The new offices for turning leaf will be located in the old National School Studios Office & Plant. Over the years, the space has seen many different occupants, but it's followed a similar pattern with offices in the front of the building and a warehouse or plant in the rear. For this project we are inserting an open second floor in the warehouse area to create an interactive and collaborative workspace.
2 / 6
Theatre seating with a green glow.
⇩ 565 Roseberry front view
The building was originally designed in the mid-1950s. At some point in its history there was metal siding attached. The siding will be removed and the bricks will be re-pointed as necessary to bring back it's former clay masonry finish.
3 / 6
Drawing showing structural options for a second floor.
⇩ Exploring Structural Options
This drawing was created to communicate potential options for the second floor using different structural materials including heavy timber, built-up engineered lumber, and steel.
4 / 6
massing model animation
⇩ Massing & adjacency study.
This animation steps through some circulation and massing for 565 Roseberry.
5 / 6
3d perspective view of an office plan.
⇩ Office fit-up organization birds eye view.
The intent behind this design was to relieve pressure on the building's facility group due to a rapidly growing population. The new layout provides as much collaboration as possible within the Government of Canada's Fit-up standards. In plan view, desks are often seen to be grouped along dividers, but the 3-dimensional drawing shows grouping by corridors is better.
6 / 6
duotone image showing office furniture options
⇩ Creating collaboration spaces
To create spaces that allowed people to have their libraries of resources available within smaller workstations, I designed shelving and collaborative shard spaces. Storage spaces were pushed to the back of the room, while collaborative spaces were moved to windows wherever possible.

Office Design

You want to love it, but not too much...


Office design is a delicate balance of efficient use of space vs individual comfort and privacy. Now offices need to be prepared for greater cleaning regimines as well as a combination of in-house and remote work configurations. JC ROBBINS ARCHITECTURE wants to be your trusted resource for your office design requirements.

565 Roseberry

The office design brief for Turning Leaf Community Services called for converting a mid-century warehouse space into modern offices for front-line mental health care workers. Through the beginning of the project, JC ROBBINS ARCHITECTURE engaged with the end users of the space to make sure their work environment would meet their needs. The challenge of all contemporary office design projects is to find a balance between collaborative open offices and closed offices that allow for more privacy and concentration. The difference in price between an office that has 10% closed offices to just 30% closed offices can be more than $80/sq ft. That's $1 Million over 12,500 sq ft.

While the Turning Leaf offices have more closed offices than most contemporary spaces, there are still opportunities for collaborative and shared work spaces as well as small breakout rooms for quick one-on-one meetings or periods of concentration.

1 CAD Fitup

The reason for the office updates for the Air Division were to relieve overcrowding pressures in the building, and to provide more flexible opportunities for evolving workgroup units and potential for classified workstations. The building was designed by Stechesen Katz in the 1980s on a 45 degree angle. Arranging furniture in this space has always been challenging, but following the original architects' design intention allowed for a fairly efficient layout and more equitable views to the large windows to the south. The priority in the design was always to provide collaborative spaces near the windows, and storage spaces towards the back of the room. Generally speaking, people who travelled frequently for their jobs were located away from the windows, while people who were in the office more frequently had priority spaces near daylight regardless of title or seniority.

Contact JC ROBBINS ARCHITECTURE office@jcrobbinsarchitecture.com for more information about office design & planning.